Komunalne informacije

Uvođenje novog sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu

Direkcija za javni prevoz potpisala je danas ugovor sa grupom učesnika koji su izabrani na konkursu za uvođenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu putnika u Beogradu, saopšteno je danas iz ove direkcije.

Ugovor su potpisale firme „Apex Solution Technology” d.o.o, „Lanus” d.o.o iz Beograda i „Kent Kart” iz Istanbula.

Kako se navodi, novi sistem će se sastojati iz podsistema za upravljanje vozilima sa informisanjem putnika i podsistema za naplatu karata sa kontrolom putnika.

Novi podsistem za upravljanje vozilima će koristiti satelitski sistem za određivanje pozicije vozila (GPS), koju će bežičnim putem (GPRS) slati u operativni kontrolni centar. Prijemnici će biti ugrađeni u svako vozilo i na 30 sekundi će slati podatke. Kontrolni centar će prikupljati, obrađivati i skladištiti podatke o pozicijama vozila, koje će prikazivati dispečerima. Svaki dispečer će pratiti i upravljati kretanje oko 200 vozila.

Podsistem za naplatu karata će biti realizovan pomoću beskontaktne plastične smart kartice, beskontaktne papirne smart karte i papirne karte za jednu vožnju.

Beskontaktne smart karte imaju ugrađen mikroprocesor, memoriju i antenu pomoću koje komuniciraju sa uređajima na rastojanju do 10 centimetara. Karte će se validirati prilikom ulaska u vozilo i to prinošenjem uređaju koji će biti postavljen pored svih vrata u vozilu.

Beskontaktne personalizovane karte moći će da se kupe na 25 prodajnih mesta opremljenih digitalnim fotoaparatom, računarom i štampačem za smart karte.

Personalizovane i nepersonalizovane karte će moći da se dopune na 800 prodajnih mesta (trafike, prodavnice) ili preko interneta.

Firme potpisnice ugovora trebalo bi da do kraja 2011. godine uvedu kompletan sistem u javni prevoz.

Očekuje se da će nakon uvođenja novog sistema biti podignut nivo bezbednosti vozača i putnika kao i smanjenje troškova funkcionisanja sistema prevoza.

Nova garaža u ulici Jurija Gagarina od 1. oktobra

Javno komunalno preduzeće „Parking servis” će od 1. oktobra pustiti u rad garažu sa rezervisanim parking mestima u ulici Jurija Gagarina 166a na Novom Beogradu, rekao je danas Branko Arsenijević iz tog preduzeća.

– Prednost pri zakupu parking mesta imaće stanari zgrade u kojoj se nalazi garaža, a potom će mesta biti ponuđena i onima koji imaju potrebu da svoj automobil parkiraju u ovakvom tipu garaže – istakao je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, podzemna garaža u ulici Jurija Gagarina imaće dva ulaza, 68 mesta za automobile i pet za motore.

Odlukom Agencije za investicije, garaža u ulici Jurija Gagarina 166a od januara 2010. godine data je u nadležnost JKP „Parking servis” na upravljanje, korišćenje i održavanje.

Od početka godine očišćeno 66.217 slivnika

Ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija” očistile su od početka ove godine 66.217 slivnika i 64.405 slivničkih veza. Očišćeno je i 246 kilometara cevne mreže i 2.658 kubnih metara kolektora. Radnici ovog preduzeća u proteklih sedam dana su očistili i 30 revizionih silaza i obavili 50 interventnih odgušenja.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” godišnje prosečno očisti svaki slivnik po četiri puta.

Vozači ne poštuju u potpunosti novo pravilo na raskrsnicama

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović rekao je za Beoinfo da vozači ne poštuju u potpunosti novo pravilo na raskrsnicama koje su obeležene crvenim linijama i da će do kraja septembra u Beogradu biti ukupno 17 takvih raskrsnica.

– Najproblematičnija je raskrsnica kod Pravnog fakulteta. Reč je o klasičnom slučaju kršenja saobraćajnih pravila. Čak i da ta raskrsnica nije obeležena, policija ima pravo da reaguje. Predviđena je simbolična kazna od 5.000 dinara, dok su u svetu kazne u tom slučaju neuporedivo veće. Ja nisam za restriktivne i kaznene mere, više sam za preventivu. Mi raskrsnice ne obeležavamo da bi ljudi igrali šah na njima, nego da bi protok saobraćaja u centru grada bio bolji – kazao je Đakonović.

On je objasnio da raskrsnice obeležene crvenim linijama znače da vozilo, iako mu je to prvenstvom prolaza ili svetlosnim signalom dozvoljeno, ne sme da uđe u raskrsnicu ako će se zbog saobraćaja zadržati celom dužinom ili delom vozila u toj raskrsnici ili na pešačkom prelazu, i time direktno ometati saobraćaj. To se odnosi na saobraćaj vozila iz bočnog pravca, kao i na saobraćaj pešaka na pešačkom prelazu.

– Da bi vozači uočili površinu, prostor raskrsnice se obeležava mrežom crvenih linija. U svetu su to žute linije, a mi smo upotrebili crvene, uz koje postoji prateći vertikalni znak, ćirilično i latinično ispisano „ne blokiraj raskrsnicu”. Crvena boja je odabrana zbog dobre uočljivosti i zbog toga što je crveno boja apsolutne zabrane – rekao je Đakonović.

Ukoliko nam vreme dozvoli, dodao je, do kraja septembra bi trebalo da obeležimo sve preostale planirane raskrsnice u Beogradu.

Ispiranje vodovodne mreže od 20. do 25. septembra

Ekipe JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” izvodiće planirano ispiranje vodovodne mreže od ponedeljka do subote, od 20. do 25. septembra. Povremene prekide u snabdevanju i umanjen pritisak vode u vremenu od 22 do 6 sati narednog dana 20. i 21. septembra imaće potrošači u okolini raskrsnice za naselja Jakovo–Boljevci–Progar, 21. i 22. septembra u blokovima 61, 62, 63 i naselju Bežanijska kosa (Mesna zajednica „Tri”), 22. i 23. septembra u naseljima Surčin, Dobanovci i Ugrinovci, 23. i 24. septembra u delu od naselja Surčin do raskrsnice za Bečmen i Jakovo i od raskrsnice na potezu Bečmen – Petrovčić i 24. i 25. septembra u blokovima 44 i 45 i naselju „Dr Ivan Ribar”.

Tokom radova može doći do kratkotrajnog zamućenja vode za piće, ali to neće uticati na njenu zdravstvenu ispravnost i kvalitet. JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” pozvalo je potrošače da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

Planirani radovi na ispiranju vodovodne mreže obezbediće da voda na česmama potrošača i ubuduće bude besprekornog kvaliteta.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm
Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a je 340-5555.