Vantelesna oplodnja – IVF

dogus ivfKipar medju prvima u Evropi otvara klinike za vantelesnu oplodnju u cilju pružanja usluge pacijentima iz inostranstva. Dogus IVF je kiparska klinika sa najvecim brojem pacijenata koji dolaze sa područija EU.

Vantelesna oplodnja (IVF – in vitro ferilisation) kao i mnoge grane primenjene medicine postaje unosan biznis.
Iskustva iz Srbije pokazuju da država u okviru svog sistema zdravstvene zaštite nema dovoljno kapaciteta da podmiri potrebe parova kojima je neophodna vantelesna oplodnja. Situacija nije mnogo drugacija u ostatku Evrope. U najvecem delu EU privatne klinke postaju nosioci pružanja usluge vantelesne oplodnje.

Fenomen medicinskog turizma je vrlo zastupljen u ovoj grani medicine, pa se i gradjani EU odlučuju na lečenje van svoje zemelje. Razlozi su dominantno novčane prirode, ali i zakonske jer pojedine zemlje ograničavaju ili zabranjuju neke od tretmana vantelesne oplodnje. U Italiji nije moguće donirati jajnu ćeliju ili spermu, a sam tretman vatelesne oplodnje je striktno regulisan. U Velikoj Britiniji cene IVF tretmana su veće u odnosu na kontinentalnu Evropu, slična situacija je u Nemackoj i Rusiji.

Iz tih razloga veliki broj gradjana EU pokušava da putem potpomognute fetilizacije zatrudni van svoje zemlje pre svega u klinikama lociranim u Španiji, Belgiji i Kipru.
U prethodnoj dekadi Kipar postaje top destinacija za parove iz Italije i Velike Britanije. Kipar medju prvima u Evropi otvara klinike za vantelesnu oplodnju u cilju pružanja usluge pacijentima iz inostranstva. Dogus IVF je kiparska klinka sa najvecim brojem pacijenata koji dolaze sa područija EU (http://www.dogusfertilityclinic.co.uk/).

Obzirom na dugu tradiciju pružanja medicniskih usluga britanskim i turskim pacijenitima koji su spajali lečenje sa letnjim odmorima na Kipru, vantelesna oplodnja je bila logičan nastavak kiparske tradicije medicinskog turizma. Veliki broj klinka je formiran na Kipru devedesetih godina prošlog veka potpomognut državnim programom – IVF Cyprus. Osoblje klinike je internacionalno, a timovi za podršku pacijentima su sastavljeni od medicinskog i pomoćnog osoblja iz različitih evropskih zemalja.

Najveća kiparska klinka koja pruža usluge pre svega starnim pacijentima je „Dogus IVF Centar“ iz Nikozije. Dogus uspešno sprovodi više od 1000 ciklusa vantelesne oplodnje godišnje, a od nedavno pruža uslugu vantelesne oplodnje i pacijentima iz Srbije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *