Poredjenje: Telekom, SBB i IKOM fiksna telefonija

Prava konkurencija u fiksnoj telefoniji je počela. Na tržištu su dve nove kompanije pored dosadasnjeg monopiliste “Telekoma Srbije“. Kablovski i internet operateri SSB (“SBB Jefi”) i IKOM (“IKOM Telefon”) od sada nude usluge fiksne telefonije.

„Telekom Srbija” i „SBB Jefi“ ne krecu sa istih pozicija, barem što se tice cene pretplate i impulsa. Jer, SBB-u Republicka agencija za elektronske komunikacije (Ratel) ne propisuje cenovnik usluga, dok Telekom obavezuju odluke ovog regulatornog tela. Zašto je Telekomu propisana visina pretplate, a SBB-u nije, pitali smo Ratel.

„Telekom Srbija” je proglašen za ucesnika sa znacajnom tržišnom snagom na maloprodajnom tržištu pristupa javnoj telefonskoj mreži na fiksnoj lokaciji (pretplata) i maloprodajnom tržištu javno dostupne telefonske usluge sa fiksne lokacije (impulsi), pa ima obavezu zasnivanja cena usluga na troškovima njihovog pružanja i obavezu pribavljanja saglasnosti od Agencije za formiranje i promenu cena i sadržaja paketa svojih usluga – navode u Ratelu dodajuci da visinu pretplate SBB-u ne odreduju jer jer SBB nije proglašen za operatera sa znacajnom tržišnom snagom za fiksnu telefoniju i može slobodno da formira cene pretplate i impulsa.

Jedini operateri u Srbiji koji imaju znacajnu snagu na maloprodajnim tržištima su „Telekom Srbija” u oblasti fiksne telefonije i SBB u oblasti distribucije medijskog sadržaja. Svi ostali operateri slobodno formiraju cene svojih usluga, uz obavezu da svoje korisnike o tome obaveste na odgovarajuci nacin – zakljucuju u Ratelu.

Prednosti i mane fiksnih operatera

Cenovnici Telekoma i SBB-a u fiksnoj telefoniji se, kao što se vidi iz naše tabele, razlikuju, a oba konkurenta ukazuju na svoje prednosti. U Telekomu isticu da na njihovu uslugu ne uticu nikakvi spoljni faktori kakav je, na primer, nestanak struje i njihova fiksna telefonija i tada radi, ali i to što ovu uslugu mogu da ponude bez uslovljavanja korisnika da se odluce za neku drugu uslugu. Da bi koristili SBB ili IKOM uslugu neophodno je da budete njihov internet pretplatnik, bar za sada. Zato što se njihova uluga oslanja na prenos glasa preko internet konekcije koiršćenjem VoIP tehnologije.

Sa druge strane, iz SBB-a porucuju da će pozivi u njihovoj mreži biti besplatni bez obzira na to da li je reč o lokalnim ili medugradskim, kao i da će uvodenje biti besplatno za one koji vec imaju njihovu kablovsku ili internet. Treba znati i da još nije reč o celoj teritoriji Srbije, već o oko 700.000 domaćinstava koji već koriste neku od usluga SBB-a, odnosno o onim korisnicima koji imaju tehničke uslove (da postoje kablovi SBB-a u tom naselju ili zgradi).

 

„IKOM Telefon“ je naziv usluge fiksne telefonije koju pruža IKOM. IKOM je svoju fiksnu VoIP telefoniju plasirao u saradnji sa kompanijom Detel. Detel je u vlasništvu slovenačke kompanije In.Life koja pruža usluge fiksne telefonije na prostoru bivše Jugoslavije. Usluga koja koju pruža IKOM je slična SBB-ovoj i oslanja se na tehnologiju prenosa glasa preko interneta. Pozivi u okviru IKOM-ove mrže su besplatni, ali su besplatni i pozivi prema korisnicima Detel mreže kojih ima na celom području bivše Jugoslavije. Loša strana je što su cene poziva ka fiksnim i mobilnim mrežama u Srbiji drastično skuplje nego kod konkurenata. Što je posledica toga da IKOM još uvek nije dobio dozvolu RATELA za obavljanje posla u klasičnoj fiksnoj telefoniji. Ali to uskoro treba da se promeni.

U odnosu na Telekom, SBB Jefi nudi nešto jeftinije lokalne i međugradske pozive,  a SBB i IKOM veoma jeftinije međunarodne pozive. Ali ako ste Telekom korisnik i telefonirate od 21 do 07h onda je minut poziva u domaćem saobraćaju jeftiniji nego kod SBB Jefi i IKOM-a.

Prenos broja iz jedne mreže u drugu mrežu je moguć, ali trenutno neizvodljiv

Ratel je Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji predvideo početak ove usluge od 01.12.2012. Međutim, početak zavisi i od tehničke spremnosti svih operatora fiksne telefonije. SBB i IKOM su istakli da su spremni za uslugu prenosa broja, tako da će ova usluga zavisiti od tehničke spremnosti Telekoma. Telekom je sredinom decembra 2012. saopštio da nemaju tehničke mogućnosti da prenesu brojeve u druge mreže.

Opseg brojeva koji će dodeljivati SBB i IKOM

Brojevi telefona koji će se dodeljivati u SBB-u I IKOM-u imaće iste pozivne brojeve kao i u Telekomovoj mreži. SBB je od RATEL-a dobio brojeve 011/4000000 do 011/4099999 odnosno 100.000 brojeva za Beograd. Za Novi Sad opseg je sledeći od 021/3000000 do 021/3009999 odnosno 10.000 brojeva. Mogućnost biranja konkretnog broja ne postoji.

IKOM će dodeljivati brojeve telefona tek od januara 2013. Za sada preko “IKOM Telefona” možete da pravite odlazne pozive, ali ne možete primate pozive dok vam ne dodele telefonski broj.

U sledećoj tabeli možete uporediti usluge ova tri operatera, njihove cene i cenovnik za najčešće usluge.

Telekom Srbija

SBB – Jefi

IKOM Telefon

Mesečna pretplata

516 din

390 din

203 din

Minuti uključeni u pretplatu

130 min*

265 min **

100 minuta ka Srbiji, EU, SAD, Kanadi i Australiji

30 minuta ka EU, SAD, Kanadi i Australiji

Minut razgovora u lokalu

1,11din *

0,55din **

1 din, besplatno ka drugim korisnicima SBB mreže

7,62 din, besplatno ka drugim korisnicima IKOM I Detel mreže

Minut razgovora prema mobilnim brojevima

10,93din *

7,28din **

9 din

24,18 din

Identifikacija poziva

89,71 din

Besplatno

Besplatno

Promena broja priključka

117 din

390 din

/

Ponovno uključivanje isključenog korisnika zbog neizmirenog duga

234 din

Besplatno

Besplatno

 * jak saobraćaj – pozivi u periodu od 07 do 21 h radnim danima i subotom
 ** slab saobraćaj – pozivi u periodu od 21 do 07 h radnim danima i subotom od 21h sve do ponedeljka do 07h, kao i pozivi tokom celog dana u vreme državnih praznika.

 

You may also like...

16 Responses

 1. Pejovic komerc каже:

  Sve je ovo lijepo, ali sta je problem u mojoj zgradi ? U zgradi imamo i SSB i IKOM kablovsku. 80% stanara SBB, a 20% IKOM. Kada dodju njihovi serviseri stalno jedni drugima nesto cackaju oko mreze jer je sve u istom razvodonom ormaru. Pa sigurno se jednom mjesecno desava da imam smetnje na TV signalu. Onda zovi da otklone kvar, odju oni za par sati i srede, al opet zivcira…

  Jedino sto mi se dopada je ovaj besplatan razgovor u fiksnoj mrezi. Znaci teorijski uvedem, SBB Jefi u obe prodavnice koje vodim, a nakon toga zaposleni pricaju besplatno medjusobno. A i minut je jeftiniji tokom dana sto mi je bitno!

  [Odgovor]

 2. B.Brdo каже:

  Evo konkretno iskuskstvo.

  Bio sam na ADSL-u Telekom Srbija. Placao sam 1400din 1.5 Mb/s.
  Fiksni telefon Telekom Srbija pretplata mi je 600din sa identifikacijom poziva.

  Uzeo sam SBB Jefi. Imao sam SBB prikljucak za tv.
  Dosli ljudi, doneli mi neki kablovski modem u koji priljucim komp, i u koji prikljucim telefon, obicnim kablom za telefon. Net 10x brzi nego kod telekoma.

  Pozvali me u toku istog dana, na taj telefon, dali mi broj. I to je cela procedura.
  Sve radi savrseno, kao obican fiksni telefon.

  Malo cu da testiram, pa ako bude ok, a nema razloga da ne bude ADIOS TELEKOM BANDITOS!!!!

  [Odgovor]

  Fiksni SBB Jefi koga briga Odgovor:

  Matori, ako mogu da ti repliciram. Jer se ne slazem da SBB nudi nesto povoljno!

  Ja koristim ADSL od telekoma. Placam ga 1.558 dinara. To je 1.5Mb. Imam adsl ruter sa wi-fi.
  Kod SBB bi placao 1.566 din, ali 4x brzi net. Brzina mi nije bitna, 1.5 mb mi zavrsava svaki posao.

  Kod IKOM placam kablovsku 900din, kod SBB je 1036din osnovni paket. Kod IKOM-a imam Arenu Sport koja prenosi domacu fudbalsku ligu, domaci basket, a to nema SBB.

  Telefon imam telekom fiksni, 600din pretplata, prakticno ga ne koristim, a za inostranstvo koristim SKYPE. SBB bi mi bio 200 din jeftiniji, a ne toliko pouzdan kao telekom. Uostalom svi danas samo koristimo mobilne.

  Eto ja nemam nikakvu novcanu racunicu da predjem na SBB JEFI ili neki njihov mix paket. Ako misle da privuku ljude, onda treba da stave mnogo povoljnije cene. Lepo je boriti se protiv monopola telekoma, ali sto bi ja menjao sve zivo, ruter, uvodio novu kablovsku, isao da se ciamma da raskidam ugovore koje sam popisao i da potpisujem nove za razliku od 200 din mesecno.

  [Odgovor]

  Bolek Odgovor:

  Možda ti nemaš računicu ali ja je imam itekako. Za flat rate internet od 10MB/s i telefon kod SBB-a plaćam 1950 dinara.
  Šest puta slabiji ADSL Telekoma bi plaćao 1550 + pretplatu za fiksni 600 što izađe skuplje od prve varijante za dvesta dinara.
  Da ne pominjem da je to u teoriji a u praksi je razlika još veća jer telekom telefoniju gotovo svaki mesec plaćam oko 1200 dinara a taj nivo potrošnje mi je kod SBB-a već uključen u osnovni paket.

 3. Maxx каже:

  u ovoj tabeli nedostaju Orin Telekom i Telenor , obe firme imaju i ponude i dozvole za rad …
  za Telenor cenovnik : http://www.evocentar.net/2012/02/08/cenovnik-usluga-javne-fiksne-elektronske-komunikacione-mree-telenor/
  za orion : http://www.oriontelekom.rs/privatni_korisnici/fiksna_telefonija/cenovnik.528.html
  mogli bi da osvežite tabelu !!!
  pozdrav

  [Odgovor]

 4. Mihailo каже:

  Pitanje za Boleka:

  Kako si zadovoljan sa SBB telefonom. Kakav je kvalitet veze ?
  Ajde ako mozes uporedi sa telekomovim fiksnim
  .
  Jer na nekim mestima na netu sam procitao da su ljudi razocarani SBB Jefi telefonom. Kao kada se koristi telefon, opada brzina neta ili imaju smetnje na kablovskoj televiziji.

  [Odgovor]

 5. Bolek каже:

  Što se telefoniranja tiče nemam nekih većih primedbi, u lokalu je kvalitet veze odličan a kod međugradske veze je primetno vrlo malo odstupanje koje bih sveo na statističku razliku ali praktično nebitnu. Uostalom, kod Telekoma je tako nešto uobičajena pojava. Što se tiče eventualnog pada brzine prilikom korišćenja telefona, za test sam koristio sledeće NET Speed testove:
  http://www.speakeasy.net/speedtest/ i http://www.speedtest.net/
  Bez upotrebe telefona brzina: download 9,50 i 10,64 Mbps a upload 0,88 oba
  Sa upotrebom telefona brzina: download 10,71 i 10,87 Mbps a upload 0,86 i 0,46

  Mišljenja sam da ova poslednja vrednost uploada nije posledica korišćenja telefona već trenutna oscilacija internet veze. Kako fiksnim telefonom retko razgovaram duže od 5 minuta ne verujem da bi meni lično smetalo ako bi se u tom trenutku i smanjila brzina neta za koji procenat. U svom prošlom komentaru nisam naveo očiglednu prednost SBB-a kada je u pitanju telefoniranje ka inostranstvu. Sve u svemu, izuzetno mi je drago što više neću plaćati ničim izazvan dugogodišnji harač i „vazdušarinu“ od strane do nedavno monopolističkog Telekoma.

  [Odgovor]

 6. Damir B. каже:

  Bilo bi dobro da sprovedes veci broj testova ako nadjes vremena, upload je dosta bitna stavka… posebno sto je kod nas upload rate smesan kod bilo kog internet provajdera.

  [Odgovor]

 7. Branimir каже:

  Ima li neko svezije iskustvo na teritoriji Novog Sada sa fiksnom telefonijom SBB po pitanju cena/kvalitet?

  [Odgovor]

 8. Avram Ljubica каже:

  Zadovoljna sam SBB telefonom. Na zalost ne znam ,kako mogu na internetu saznati, koliko besplatnih minuta mi je preosalo za tekuci mjesec.
  Rekli su mi da je to moguce. Moze neko da mi da uputstvo,kako se to radi?
  Pozdrav i hvala!

  [Odgovor]

 9. Avram Ljubica каже:

  Zadovoljna sam SBB telefonom. Na zalost ne znam ,kako mogu na internetu saznati, koliko besplatnih minuta mi je preosalo za tekuci mjesec.
  Rekli su mi da je to moguce. Moze neko da mi da uputstvo,kako se to radi?
  Pozdrav i hvala!

  [Odgovor]

 10. Nemanja Popovic каже:

  Uzeo sam SBB fiksni telefon i generalno sam zadovoljan kako funkcionise, nisam primetio nikakvo opadanje protoka internet veze. Najveci problem je sto mi se sagovornici zale da me jedva cuju. Moram bukvalno da povisim bar duplo glas nego sto sam ranije pricao da bi me nekako culi. Mislio sam da je do telefonskog aparata, ali promenom nista se nije promenilo. Zvuk je jasan i cist, ali po meni je ovo problem i sve vise pocinje da mi smeta. Da li jos neko ima slicna iskustva?

  [Odgovor]

 11. zivorad macanovic каже:

  koristim telekomovu fiksnu telefoniju, interesuje me sta se desava sa moj imfiksnim brojem u slucaju prelaska na fiksni telefon SBB.

  Hvala na odgovoru.

  [Odgovor]

 12. Uzas каже:

  Ocajna sam- ostala sam bez fiksnog telefona. SBB za 20 dana koliko traje moja golgota sa njima, je uspeo samo da me otkaci sa Telekomove mreze, ali mi svoju „telefoniju“ nisu pustili. Sada nemam fiksni tel. Kome da se zalim?

  [Odgovor]

 13. p3fy каже:

  SBB NEMA FIKSNU TELEFONIJU!!!
  To se zove IP telefonija i ne možete praviti razliku u kvalitetu jer su to dve totalno različite tehnologije =)
  Kada biste imali informaciju koliko ZAPRAVO košta takva telefonija, rekli biste “ U jbte, pa ovaj Telekom i ne uzima mnogo“ Tako da, nastavite da plaćate tamo nekoj američkoj firmi, umesto KOLIKO GOD lopovskoj, ali SRPSKOJ firmi… Hvala =)

  [Odgovor]

 14. džo каже:

  p3fy, ipak američka kompanija krade manje od srBske lopovske.

  [Odgovor]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *