Lična karta

You may also like...

258 Responses

 1. Igor каже:

  Potrebna mi je pomoc, naime, dobio sam pozitivno resenje o prijemu u drzavljanstvu Srbije. Sta je potrebno i na koji nacin da podnesem zahtev za izdavanje licne karte, pasosa? Kako da prijavim boravak/prebivaliste? Trenutno prebivaliste mi je na podrucju Rep. Srpske.

  [Odgovor]

 2. Danko каже:

  Živim sa porodicom u vlastitom stanu u Republici Srpskoj i radim u Republici Srpskoj. Imam državljanstvo, pasoš, ličnu kartu i vozačku dozvolu BiH.
  Imam vlastitu kuću u Srbiji, pasoš, ličnu kartu. Kući u Srbiju dolazim vikendom ili petnaestodnevno.
  Da li u Srbiji mogu da vozim auto na koje imam ovlašćenje (BiH table) od kompanije koja je registrovana u BiH?

  [Odgovor]

 3. Atila каже:

  Izgubio sam staru licnu karti…mogu li ja bez starog praviti novu licnu sa cipom??? Hvala unapred na pomoc

  [Odgovor]

  trajanka Odgovor:

  ovo nije komentar vec molba

  molim vas za pomoc
  nemam staru licnu kartu
  zivim iradim u nemacku,a stan sam kupila
  u Pancevu,moja molba:-kako mogu da se odjavim
  iz Beograda a da se prijavim u Pancevo
  adresa u Beogradu:

  [Odgovor]

  Informisanje.info Odgovor:

  Trajanka obrisali smo vase licne podatke iz komentra. Sajt je javan, tako detaljne podatke nemojte javno objavljivati. Molbu vam ne mozemo mi ispuniti, vec je morate resiti u odgovarajucoj PU MUP-a Srbije. Za detaljnije informacije mozete se obratiti i diplomatskom predstvanistvu.

  Za ODJAVU PREBIVALIŠTA, koja se vrši uz lično prisustvo, potrebno je:

  1. Čitko popunjen zahtev za odjavu prebivališta (obrazac br. 1);
  2. Dokaz o uplati u iznosu od 200,00 dinara na ime republičke administrativne takse.

  Za PRIJAVU PREBIVALIŠTA, koja se vrši uz lično prisustvo, potrebno je:

  1. Čitko popunjen zahtev za prijavu-odjavu prebivališta, ili promenu adrese stana (obrazac br. 1);
  2. Dokaz o pravnom osnovu korišćenja stambene jedinice na adresi na koju se podnosilac zahteva prijavljuje(ugovor o korišćenju stana, vlasnički list, rešenje o kućnom broju);
  3. Važeća lična karta za punoletna lica, a za maloletna lica izvod iz matične knjige rođenih;
  4. Dokaz o uplati u iznosu od 200,00 dinara na ime republičke administrativne takse.

  trajanka Odgovor:

  najlepse hvala

 4. Irena каже:

  Novu (biometrijsku) licnu kartu sam izvadila pre skoro godinu dana, u medjuvremenu sam se udala pa sad hocu da promenim prezime interesuje me da li je, pored redovnih dokumenata (rodnog lista, drzavljanstva, vencanice,takse za obrasce itd), potrebno popuniti jos neki obrazac i uplatiti taksu za isti.

  Unapred hvala!!!

  [Odgovor]

  branislav Odgovor:

  irena isti problem ima i moja supruga i treba da ga resimo….ako si ti svoj resila reci nam par saveta kako i mi to da izvedemo…..unapred zahvalni Sandra i Branislav
  tacnije nas najvise interesuje,jel moramo ponovo uplatiti ovoj lopovskoj drzavi 900 i nesto dinara

  [Odgovor]

 5. Olja каже:

  Ja sam dobila srbijansko drzavljanstvo i interesuje me koja dokumenta treba da podnesem za licnu kartu i pasos? Takodje sam drzavljanin BiH/RS. I da li je moguce predati zahtjev u isto vrijeme za oboje, iako oboje treba da vadim prvi put?
  Unaprijed hvala…

  [Odgovor]

 6. Igor каже:

  Olja, ako si skoro dobila rjesenje o prijemu u drzavljanstvo Srbije, moraces da pricekas mjesec-dva od prijema iste, jer MUP pribavljanjem dokaza da je tebi uruceno rjesenje (potpises da si primila), salje drugi primjerak resenja maticaru. Ako si rodjena van Srbije, ides u maticni ured opstine Stari Grad (Beograd, Makedonska ulica, prekoputa Politike); a ako si rodjena u Srbiji, ides u maticni ured prema mjestu rodjenja. Vadis uvjerenje o drzavljanstvu i izvod iz maticne knjige rodjenih.
  Onda mozes predati zahtev za licnu kartu i pasos u isto vrijeme, s tim da se prijavljujes na adresu gde planiras da ti bude prebivaliste u Srbiji, za to ti je potreban ugovor o stanu, katastarski izvadak i licna karta vlasnika stana; ili ako si podstanar, ovjeren ugovor o koriscenju stana izmedju tebe i stanodavca. Nadam se da sam bio od pomoci, i ja sam to sve prosao. 🙂

  [Odgovor]

 7. Kosta каже:

  Olja mislim da moras da izvadis izvod iz maticne knjige rodjenih u opstini rodjenja u BiH, to ne mozes da uradi u Srbiji!

  [Odgovor]

  Sveto Odgovor:

  Da bi ste se upisali u matičnu evidenciju rođenih u R.Srbiji, morate priložiti izvod iz knjige rođenih iz BiH, a još prethodno provjerite, da li će va, tražiti i ovjeru apostile, jer to negdje traže tj. “međunarodni rodni list“.

  [Odgovor]

 8. Tijana каже:

  Izgubila sam staru licnu kartu i sve dokumente sa slikom.Sta da radim,da li je moguce izvaditi staru licnu kartu ponovo, i sta mi je sve potrebno?

  [Odgovor]

 9. Dimitrije каже:

  Pa Tijana pise ti u tekstu gore, sve sto pitas! Mozes da izvadis staru licnu kartu.
  Kad vec moras da vadis izvadi novu…

  [Odgovor]

 10. MILENA каже:

  Zanima me da li mi je potrebna odjava sa jedne opstine da bi se prijavila na drugoj opstini-gr.Beograd,ili mogu samo da se prijavim na drugoj adresi?

  [Odgovor]

 11. Snezana Zdravkovic каже:

  Dobila sam novu biometrisku lk sa pogresnom adresom na kojoj nisam zivela zadnjih dvadesetpet godina. Kazu da se kod njih u kompjuteru vodim pod tom adresom od 1990te sto je nemoguce posto mi je zadnja lk izdata 2000te god.na adresu na kojoj i zivim trenutno,sto znaci da je nemoguce da se od devedesete vodim na drugoj adresi, sta da radim?

  [Odgovor]

  Policajac Odgovor:

  U policiju Snezana, oni ce da rese taj problem sa licnom kartom.

  [Odgovor]

 12. Vanda каже:

  Postovani,
  moj otac ima staru licnu kartu na kojoj pise da je rok vaznosti trajan. Da li on ima potrebe da menja licnu kartu? U njegovom slucaju to je otvaranje pandorine kutije. Naime on je rodjen u Plavnu(Knin) i ne postoji mogucnost da on izvadi ponovo izvod rodjenih jer on vise u knjigama ne postoji(pokusali da dobijemo izvod). Mi imamo neki stari izvod rodjenih na osnovu koga bi se kazu mogla pokrenuti procedura naknadnog upisa u knjige rodjenih u Hrvatskoj ambasadi al to je postupak koji jako dugo traje. On je inace nakon 1995god naknadnim upisom upisan u knjigu drzavljana Srbije ( a od svoje 4-te godine zivi u Srbiji – kolonizacija posle II svetskog rata) tako da drzavljanstvo nije problem. Kako se radi o staroj osobi to moze biti veliko mucenje za njega. Dakle da li on mora i treba da vadi novu licnu kartu?
  Unapred hvala.

  [Odgovor]

 13. Louis Krstic каже:

  Ukradena mi je nova lična karta (sa čipom). Izdata je juna tg. (pre nepunih 6 meseci)u Mladenovcu iako živim na Paliluli. Prijavio sam odmah policiji i imam potvrdu.
  Pitanje je: Mogu li dobiti zamenu u Ljermontovljevoj ulici i da li su ponovo potrebni svi papiri i dokazi za dobijanje zamene.
  Ako nešto i treba šta je to?
  Biću zahvalan na odgovoru.

  [Odgovor]

  Lalic Odgovor:

  Moras da odes u MUP da prijavis kradju ili gubitak Licne karte.
  Dace ti formular koji treab da popunis, a onda taj formular oni moraju da procesuiraju. Ja sam morao da cekam 24h, tj. da dojem sutradan da uzmem tu potvrdu da mi je LK ukradena.

  Onda sa tom potvrdom ides da vadis novu licnu, porcedura je skroz ista. Moze se desiti da ne moras da donosis drzavljanstvo i izvod iz knjige rodjenih, ali to moras proverii sa sluzbenicam koje izdaju licnu kartu. Tako su meni rekle.

  Ja sam morao doneti sva dokumenta, znaci sve iz pocetka.

  [Odgovor]

 14. Ana каже:

  Dobar dan.

  Treba da promenim prebivaliste, a posedujem licnu kartu sa cipom. Da li treba da odem samo u SUP u novom gradu da to odradim (i odjavu i prijavu) ili je neophodno prvo da se odjavim u SUP-u na trenutnoj adresi.

  Hvala unapred.

  [Odgovor]

 15. irfan каже:

  Postovani,
  Potrebna mi je informacija koja mi sva dokumenta trebaju za otpust iz Srbijanskog drzavljanstva koje sad imam,i gde ih trebam pribaviti posto sam dobio garanciju za prijem u Crnogorsko drzavljanstvo,rodjen sam u Peci a mesto prebivalista mi je vec 10 god. u Crnoj Gori.
  Hvala unapred.

  [Odgovor]

  Lalic Odgovor:

  Mislim da bez problema mozes imati oba drzavljanstva, bar je pre bilo moguce…

  Ali ako bas hoces, evo ti je procedura za odricanje drzavljanstva:

  5. PRESTANAK DRŽAVLJANSTVA REPUBLIKE SRBIJE

  Državljaninu Republike Srbije državljanstvo prestaje otpustom ako podnese zahtev za otpust i ako ispunjava sledeće uslove:

  * da je navršio 18 godina
  * da nema smetnji u pogledu vojne obaveze
  * da je izmirio poreze i druge zakonske obaveze
  * da je regulisao imovinskopravne obaveze iz bračnog i odnosa roditelja i dece prema licima koji žive u Republici Srbiji
  * da se protiv njega ne vodi krivični postupak
  * da ima strano državljanstvo ili dokaz da će biti primljen u strano državljanstvo.

  – Podnosilac zahteva pored gore navedenih dokaza prilaže i:

  1. dokaz da ima strano državljanstvo ili garanciju da će biti primljen u strano državljanstvo
  2. uverenje da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak
  3. uverenje da je izmirio poreze i doprinose
  4. uverenje da je izmirio imovinsko pravne obaveze iz odnosa roditelja i dece od Centra za Socijali rad
  5. dokaz o uplaćenoj naknadi u iznosu od 22.840,00 dinara

  [Odgovor]

 16. Mirko каже:

  Imam staru licnu kartu sa adresom u Vrscu, trenutno zivim u Novom Sadu i zanima me da li mogu u Novom Sadu da izvadim novu licnu kartu bez odjavljivanja u Vrscu? Unapred hvala.

  [Odgovor]

 17. ines каже:

  Postovani,

  Da li je bolje da izvadim licnu kartu sa cipom ili bez,a hocu da putujem u crnu goru radi posla? Da li mogu tamo u supu samo da prijavim novo prebivaliste i odjavim staro ili moram ovde prvo da odjavim prebivaliste?

  [Odgovor]

 18. ines каже:

  Postovani,

  Da li je bolje da izvadim licnu kartu sa cipom ili bez,a zelim da putujem u crnu goru radi posla i hocu da promenim prebivaliste?

  [Odgovor]

 19. ugljesa каже:

  postovani,

  interesuje me sta trebam sve da uradim da bih se prijavio u zemun (trentno sam pprijavljen u somboru) imam novu licnu kart sa cipoom… pa ako neko moze da mi objasni taj proces (placanje, sta od dokumenata trebam imati sve…. itd.. )
  hvala unapred!

  [Odgovor]

 20. Mirjana каже:

  Poštovani,

  da li neko zna gde nije takav haos za izdavanje nove licne karte? Imate li neka iskustva sa opstinama na obodu Beograda (tipa Grocka,Lazarevac i sl.) ? Da li tamo tomoze ista brze da se zavrsi?

  Hvala unapred! 🙂

  [Odgovor]

 21. dejan каже:

  cao,kakva je procedura oko vadjenj anove lk posto mi je cip ostecen ainace ovo mi je druga nova lk prvu su mi ukrali,a lk mi treba hitno da li moram sve ispocetka ili moze to nekako breze da se zavrsi???!unapred hvala

  [Odgovor]

 22. Zlatko каже:

  Napravio sam novu biometrijsku licnu kartu bez cipa. Kad sam dosao kuci video sam da su mi odstampali pogresnu adresu na poledjini licne karte (pise samo broj moje zgrade a nema broja mog stana). Sta da radim?

  [Odgovor]

  milutin cavic Odgovor:

  Nikome ne pise broj stana.

  [Odgovor]

  nika Odgovor:

  Koliko dugo vazi nova l.karta bez cipa,Zlatko!

  [Odgovor]

 23. Ena каже:

  Treba mi pomoc,imam novu licnu kartu a iz unutrasnjosti sam,zelim da promenim mesto prebivaalista jer sam sada u Beogradu,pa me zaniima mogu li se i odjaviti u Bg-u ili u mestu gde sam prijavljena.Hvala unapred

  [Odgovor]

 24. Suzana каже:

  Zivim u Batocini,to mi je adresa prebivalista, a studiram u kragujevcu gde zivim 4 dana u nedelji,pa me zanima da li moram da se prijavim negde (sup ili mup) dok stanujem u stanu svog oca za vreme studiranja? A ne bi zelela da menjam mesto stanovanja jer se uskoro vracam u Batocinu? Molim za savet!!

  [Odgovor]

  lalic Odgovor:

  Ne moras.
  Teorijski bi mogla i trebala da promenis mesto bravka, ali u praksi nema potrebe.

  [Odgovor]

 25. darko каже:

  molim vas,igubio sam licnu kartu i podnio zahtijev za novu,ali moram donijeti rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu.Medjutim rodjen sam u Bihacu pa moram tamo po dokumenta.Zanima me moze li se izvaditi ti dokumenti u gradu u kojem sam odavno prijavljen a to je Prijedor

  [Odgovor]

  Mirjana Odgovor:

  Ja sam morala u Bihac po rodni list, a onda sam deponovala original u mojoj opstini u Srbiji, pa sada u Srbiji mogu da vadim kopije kada god pozelim.

  [Odgovor]

 26. nevena каже:

  pozdrav
  interesuje me da li trebam za promenu licne karte da podnosim zahtev samo za promenu prezimena ili dodatan zahtev i za promenu adrese stanovanja ili samo licnu kartu od muza?
  hvala unapred

  [Odgovor]

 27. taja каже:

  Pozdrav svima
  Dali je u celoj Srbiji postupak za izdavanje pasosa i licne karte
  isti,pa ljudi moji u Nisu je strava zapoceti taj ritual.
  Cekas nekoliko sati da bi ti neki polupismeni policajac dodelio neki broj(ako stignete na red jer dnevno daju 40-50 broja) sa kojim i sa ostalom dokumentacijom trebas otici u policijsku upravu da i tamo cekas nekoliko sati da bi predao sve to za izdavanje dokumenata i sve to traje nekoliko dana.Necemo mi brzo u evropu i ovde gde smo ne zasluzujemo da budemo.

  [Odgovor]

 28. Aleksandar каже:

  Interesuje me do koliko sati se mora doci po broj za odjavu mesta prebivalista? Posto nisam u beogradu i vremenski sam ogranicen pa me interesuje do koliko sati se moze naj kasnije doci po broj?

  [Odgovor]

 29. Marija каже:

  Zelim da vam kazem sta mi se desilo,mozda nekom bude za nauk.Kada sam htela da odjavim dete sa dosadasnjeg mesta boravka,zbog prijave na novu adresu,moje dete,koje inace ima 15god.jednostavno nije bilo zavedeno.Znaci 15god. nije ubelezeno njeno mesto boravka,sad ne bi to bilo toliko strasno da u Bg. ne naidjoh na takvo ne razumevanje i zahteve sluzbenice koja insistira na dodatnim dokumentima,potvrdu da je isla u osnovnu skolu,te potvrdu da je sad redovan ucenik.Pitam se,ko je kriv sto dete nije bilo prijavljeno i sta bi bilo da recimo nije upisala srednju skolu,da li mi mozda detetu ne bi sledila prijava?Ako je to i bila obaveza roditelja da prijave bebu po rodjenju zasto to niko nigde nije rekao i uputio nas?Zalosno je u vreme komp. da ljude teraju da donose gomilu papira na uvid,kad sa par klikova sve moze da se resi.Ne znam da li je ovde u pitanju zakon,ili licni hir sluzbenice,nicim izazvane.Pozdrav

  [Odgovor]

 30. Dragan каже:

  Ako mi na staroj licnoj karti stoji overa trajna, zasto bi menjao licnu kartu. A iako moram da je menjam, zasto moram da vadim izvod iz maticne knjige rodjenih i izvod o drzavljanstvu kada vi sve to imate kod vas kada ste mi izdali licnu kartu koju ste mi cak i produzavali.Mislim da je to samo uzimanje para od naroda.

  [Odgovor]

 31. Irena каже:

  Interesuje me promena adrese stanovanja. Ja sam podstanar, a vlasnik kuće je udaljen oko 100km od mene, a uz to ima 85 godina i ne može da dođe samnom u SUP. Interesuje me da li mogu sa njegovom izjavom da stanujem na toj adresi da promenim mesto prebivališta ili kako?
  Molim Vas da mi date smernice kako da promenim mesto prebivališta?
  Hvala

  [Odgovor]

 32. Goran каже:

  Mojoj tašti je nekidan ukradena lična karta i vozačka dozvola, te osim kopije LK i zdravstvene knjižice nema ni jedan lični dokument. Za izdavanje nove lične karte potreban joj je izvod iz knjige rođenih iz matičnog ureda u Hrvatskoj. Da bi joj neko u Hrvatskoj izvadio izvod i knjige rođenih potrebna je punomoć overena u sudu za šta joj je, opet potrebna lična karta. Inače, već bili smo u SUP, odakle su nas uputili u opštinu, iz opštine su nas uputili u sud, a u sudu su nam tražili ličnu kartu.
  Šta da radimo?????

  [Odgovor]

  Mirjana Odgovor:

  Proveri dobro da li je potrebna punomoc, jer u BiH clanovi porodice mogu za ostale da izvade izvode.

  Ako mora punomoc, ostaje ti trazenje veze u opstini ili sudu da ti izdaju punomoc za tastu.
  I kao poslednje resenje, uradis punomoc za nekoga drugog pa falsifikujes jer ionako to niko ne proverava.

  Covek se mora snaci u borbi sa administracijom

  [Odgovor]

 33. Igor каже:

  Imam novi pasos i LK u Srbiji, zivim u Beogradu.

  Promenio sam prebivaliste (novo je isto u Beogradu, ista opstina) i uradio sam neophodne korake tako da mi je sad nova adresa vazeca u LK.

  Medjutim u pasosu mi i dalje stoji napisana stara adresa.

  Da li moram otici da promenim i adresu u pasosu, da li moze da nastane neki problem prilikom putovanja u inostranstvo zbog ovoga?

  Hvala unapred na odgovoru 🙂

  [Odgovor]

  Igor Odgovor:

  Evo da napishem odmah i odgovor koji sam saznao u medjuvremenu:

  -po zakonu promena adrese se MORA uraditi i u pasosu s tim sto uopste ne postoji ROK za tako nesto, evo pogledajte ovaj link

  http://www.mup.gov.rs/cms_cir/sadrzaj.nsf/biometrijska-lk-chip-promena-podataka.h

  -promena adrese u pasosu podrazumeva vadjenje NOVOG pasosa, s tim sto bi procedura bila jednostavnija nego da vadite potpuno novi pasos zbog toga sto ne morate da se slikate i ne morate donositi izvod iz maticne knjige, ali MORA da se uplati 2000 dinara

  – u realnosti ne znam kako stoje stvari tj da li ce neko da pravi problem zbog ovoga, ali je definitivno nash zakon dvosmisleno napisan, jer po njemu ne moram nikad da to uradim, cim ne postoji rok vazenja (mozda bi neki pravnik ovo bolje protumacio)

  [Odgovor]

 34. slavica каже:

  Ciao svima htela sam vas zamoliti za par informacija:imam 2 deteta decak 8god.i mala 6meseci,zivimo u italiji,i ove god.dolazimo da zivimo u smederevu(srbija).sta je potrebno za moju decu da bi ih prijavila tamo jer oboje imaju italijansko drzevljanstvo????hvala vam u napred s postovanjem
  Caca

  [Odgovor]

 35. Danijel каже:

  Pozdrav,zamolio bih vas za jedno objasnjenje,znaci moj problem je sledeci imam 25 godina i do sada nikada nisam vadio licnu kartu (jer u vreme posle 18 godina kada je trebalo da je izvadim nisam bio na teritoriji srbije),pasos imam i srpsko drzavljanstvo ali onaj plavi koji mi je istekao pre 3 godine,rodjen sam u srbiji,ono sto bih da saznam je sta mi sve treba od dokumenata jer sam cuo da mi treba i dokaz o prebivalistu a moje prebivaliste je moja kuca gde zivim od rodjenja ali moji roditelji ne zive u srbiji nego u austriji tako da ako treba oni licno da potvrde da je to moje prebivaliste to ce biti gotovo nemoguce,jedino bi mogli pismeno da potvrde,i sta mi jos tacno treba da dobijem biometrijsku licnu kartu i pasos jer sam dobio poziv da idem u francusku kod rodjaka i treba mi to sto pre jer oni posle dolaze ovde na odmor,zamolio bih vas za objasnjenje i hvala vam puno unapred.

  [Odgovor]

 36. Nena каже:

  Posaljite pismo na maticni ured u opstini u Hrvatskoj, adresu nadjite na internetu, i stavite novac za taksu – ako imate kune, ako ne onda 5 evra i stici ce vam, meni jeste.

  [Odgovor]

 37. milenica ns каже:

  Pozdrav!Zamolila bih vas da mi odgovorite na par pitanja!Ja imam prebivaliste u crnoj gori i crnogorsko drzavljanstvo,studirala sam u novom sadu pa bih htjela tu da se zaposlim!Da li mogu da izvadim licnu kartu i ostala dokumenta,koja je procedura i da li ima nekih olaksavajucih okolnosti?

  [Odgovor]

 38. milenica ns каже:

  Samo da pojasnim licnu kartu sa prebivalistem u novom sadu,da li je obavezno da imam dvojno dryavljanstvo?

  [Odgovor]

 39. Kruna каже:

  A sta se desava ako ne stignemo igrom slučaja da izvadimo novu ličnu kartu do 27.7.2011.god?

  [Odgovor]

  Milica Odgovor:

  Dobro pitanje.

  Imam još jedno, ako neko zna i bio bi ljubazan da mi odgovori: Da li su prilikom podnošenja zahteva za izdavanje biometrijske lične karte potrebni izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Republike Srbije ako podnosilac zahteva već ima biometrijski pasoš?

  [Odgovor]

  Ena Odgovor:

  Ja kada sam izgubila biometrijsku licnu, morala sam dostaviti ta dokumenta iako sam imala novi pasos.

 40. sladjana каже:

  Da li lice starosti 15 godina moze da podnese zahtev za izdavanje licne karte?

  [Odgovor]

 41. danilo каже:

  izgubio sam novu licnu kartu,koji je proces da je ponovo izvadim. hvala unapred

  [Odgovor]

  Mirjana Odgovor:

  Sve iz pocetka, sva dokumenta, papire, pare, uplatnice, pa na kraju stigne licna karta…

  Mada ako si je nedavno izvadio, tu koji si izgubio, postoji sansa da procedura izdavanja bude kraca, tako su meni rekli kada sam izgubila licnu kartu. Nazalost ja sam morala da prodjem kroz celu proceduru od pocetka.

  [Odgovor]

 42. milica каже:

  molim vas za pomoc,imala sam biometrijsku licnu kartu bez cipa,ukradena mi je u novembru 2010 godine,i nestanak je prijavljen odmah policiji.zivim na novom beogradu,a tu licnu kartu sam zbog redova izvadila u mup-u grocka,zanima me kako ja sad vadim licnu kartu,da li ponovo moram da im nosim sva dokumenta,posto su mi kad sam prijavila nestanak rekli da ne treba nego samo potrazim zahtev za ponovno izdavanje?unapred hvala

  [Odgovor]

 43. Milos каже:

  Zdravo,Ja sam Milos ,zivim u Bgd-u,medjutim ja sam ovde student,zivim privatno tj iznajmljujem stan od gospodje koja ne zivi u Srbiji a inace se sa prebivalistem vodim u malom gradu na jugoitsoku Srbije gde sam i rodjen…e sad ,da predjem na stvar…Ja bih sada trebalo da izvadim novu licnu kartu,pasos,jer su pred istekom ,ali ja to ne mogu da uradim u svojoj maticnoj opstini vec to moram u Bgd-u jer nemam vremena za odlazak u svoju maticnu opstinu,a i sam proces vadjenja l.k i pasosa zahteva vise dana,za sta sam ja onemogucen.Dali ja mogu da izvadim licnu kartu,i pasos u bgd na staru maticnu adresu,naravno sa upisom privremenog prebivlaista u bgd-u,i dali je potreban neki dokaz gde stanujem u bgd-u koji ne mogu nikako da dobijem od gospodje koja mi izdaje stan,ili moram traziti novi san gde ce mi stanodavac to dati (mada ne verujem da je moguce da to sada izvedem )????Nadam se da ce te mi odgovoriti sto pre,i olaksati na neki nacin jer sam stvarno u velikoj obavezi da izvadim dokumenta u sto kracem vr.periodu..zbog brojnih obaveza :(.Unapred zahvalan …

  [Odgovor]

  Mirjana Odgovor:

  Dve opcije:

  1.Vadjenje licnih dokumentana u gradu gde si prijavljen.

  2.Promena mesta prebivalista, pa zatim vadjenje licnih dokumenta na beogradsku adresu u beogradu.

  Za PRIJAVU PREBIVALIŠTA, koja se vrši uz lično prisustvo, potrebno je:

  1. Čitko popunjen zahtev za prijavu-odjavu prebivališta, ili promenu adrese stana (obrazac br. 1);
  2. Dokaz o pravnom osnovu korišćenja stambene jedinice na adresi na koju se podnosilac zahteva prijavljuje(ugovor o korišćenju stana, vlasnički list, rešenje o kućnom broju);
  3. Važeća lična karta za punoletna lica, a za maloletna lica izvod iz matične knjige rođenih;
  4. Dokaz o uplati u iznosu od 200,00 dinara na ime republičke administrativne takse.

  [Odgovor]

 44. Daliborka каже:

  Molim Vas da li je procedura i dokumentacija potrebna za vadjenje pasoša ista u celoj Srbiji?Pitam zato sto na sajtu MUP-a piše
  1.važeća lična karta
  2.uverenje o državljanstvu
  3.stari pasoš
  4.izvodi(ukoliko za to postoji potreba)
  5.dokaz o uplat
  i stoji NAPOMENA
  gradjani koji poseduju biometrisku ličnu kartu prilažu :ličnu kartu,dokaz o uplati i stari pasoš
  a meni su u Smederevu rekli brdo dokumenata,pa još naglasili da sva ta dokumenta moraju biti sa taksom(izvod 310 din. -državljanstvo 530 din itd)
  prosto se pitam kako je moguće toliko razlike,pa Vas molim za savet(prosto ne znam ko je ovde lud , a ko se pravi lud…)

  [Odgovor]

  Mirjana Odgovor:

  Koja vam dodatna dokumenta taze ? Kazete brdo dokumenta, ali niste naveli koja konkretno.

  [Odgovor]

 45. Vladimir каже:

  Molim vas da mi pomognete ili da me uputite na nekoga da mi pomogne, moji roditelji su prodali stan u kom smo ziveli pre nekih 4 godine, ja nisam odjavio prebivaliste jer smo posle ziveli privatno i nismo mogli da se prijavimo, u medjuvremenu smo sklepali neku kucu, i posto smo dali nekoj zeni kao da se cima oko svih papira i struja i voda, ona nas je odradila, tako da je ona uzela resenje o kucnom broju i nestala ili sta god se desilo sa njom nemam pojma. mi smo posle toga sve zavrsili s tim sto sad mogu da izdaju samo duplikat resenja koji je overen i na kom pise da je kao original.. E problem je nastao kad sam otisao da se prijavim na ovoj adresi jer kazu da moze samo sa originalom, i kada im ja kazem sve oni kazu da moramo da resimo to pa da onda dodjem. e meni ce lk uskoro da istekne a i hocu da zamenim adresu sada kad mogu. Da li iko ima ikakvu ideju sta da radim i kome da se obratim. Iz Bg-a sam opstina Palilula. Hvala unapred.

  [Odgovor]

  Mirjana Odgovor:

  Mozes da probas da izvadis licnu kartu na bilo kojoj drugoj beogradskoj opstini, znaci ne mora Palilula. Mozda na nekoj drugoj opstini tj. policijskoj upravi prihvate to resenje.

  Vadjenje licne karte na staru adresu ?

  Na kraju mozes da probas da resis problem kod zastitnka gradjana r. srbije: http://www.ombudsman.rs

  [Odgovor]

 46. Vladimir каже:

  Ja mogu da izvadim licnu kartu ali treba da im dostavim dokaz o stanovanju, a anjega ne mogu da dobijem jer mi je resenje o kucnom broju duplikat. Ne razumem kako to da resim kada nemamo original, jednostavno nam je nestao, i ne moze ponovo da se izvadi original, sta sad da se ubijem zbog toga. Hvala ti na brzom odgovoru.

  [Odgovor]

  Vladimir Odgovor:

  Da se ispravim, posto nisam video da si me pitala, Dakle meni nije cilj da izvadim lk na staru adresu, plus sam sa te adrese odjavljen, odjavili su nas ljudi koji su se uselili posle nas. Tako da moram nekako da se prijavim ovde.

  [Odgovor]

 47. Mihailo каже:

  Poštovani,
  Ja sam pre par meseci stekao drzavljanstvo Srbije(dvojno sa BiH)pa me interesuje sta mi je potrebno za vadjenje licne karte i koliko ona kosta? Znam da treba uverenje o drzavljanstvu, izvod iz mkr ali pretpostavljam da treba jos nesto pa me interesuje, ako bstei bili ljubazni da mi odgovorite,sta? Unapred Hvala!

  [Odgovor]

 48. Alen каже:

  Poštovani,

  Ja imam dvojno državljanstvo SRB/HR, i želeo bih da napravim ličnu kartu i pasoš, prebivalište sam imao na Suboticu kad sam dobijao državljanstvo jer tamo posedujem lični stan. Šta i kako je potrebno da bih napravio sada novu ličnu kartu? Molim da odgovore stavite kao napomenu „Za Alen iz SU“.

  Unapred hvala!

  [Odgovor]

 49. nebojša каже:

  istekla mi je lična karte (stara) pre 4 meseca. Šta je potrbno za vađenje nove, osim ona tri izvoda i uplatnica. Ranije su tražili i dokaz o zaposlenju, hitno. THANKS

  [Odgovor]

  Ena Odgovor:

  Kakav crni dokaz o zaposlenju ? To nikada nisu trazili za izdravanje licne karte :).

  [Odgovor]

 50. Milenko Pavlovic каже:

  Postovani,

  Do kada moram da zamenim staru licnu kartu, koja ima neogranicen rok vaznosti?

  Sta od dokumenata moram da dobavim?

  Pozdrav.

  Milenko Pavlovic

  [Odgovor]

 51. Marjanovic Ivan каже:

  Postovani,

  da li mozete da me uputite o proceduri koja me ceka…. tacnije 25.05.2011 godine sam podigao novo licnu kartu sa cipom ali eto juce 31.05.2011 sam igubio novcanik sa novom licnom kartom . interesuje me kakva me procedura ceka i da li ce opstinari da imaju obzira posto sam skorije predavao sva neophodna dokumenta i papirologiju, da li bilo ko moze da mi priblizno objasni sta me ceka i koliko cu novca morati ponovo da potrosim? eto nova licna karta mi je trajala celih 6 dana….

  [Odgovor]

 52. Tatjana Krovski каже:

  Postovani,

  izgubila sam licnu kartu sa cipom. Da li postoji mogucnost da je nadju preko cipa?

  [Odgovor]

  Ena Odgovor:

  Ne postoji.

  [Odgovor]

 53. Marjana Kondic каже:

  Postovani…
  Da li moze da predstavlja problem,pri vadjenju nove licne karte,ako je stara istekla?

  [Odgovor]

 54. Gaga каже:

  Postovani,

  Ja sam rodjena u Beogradu, zivim u Beogradu ceo zivot, ali s obzirom da su moji rodjitelji rodjeni u Crnoj Gori ja imam navodno crnogorsko drzavljanstvo!
  S obzirom da moram za 10 dana da idem na sluzbeni put dobila sam potvrdu od firme kako bih u najskorijem roku izvadila lk i pasos!
  Sta je potrebno od dokumentacije da se pripremi, mada ja nisam podnosila zahtev za promenu drzavljanstva (prosto mi je bilo logicno da imam srpsko drzavljanstvo, pa nisam bila ni upoznata sa tim problemom)!
  Da li je moguce u vanrednim situacijama na osnovu potvrde da si predao zahtev za promenu drzavljanstva izvaditi lk i pasos i sta je za tu potvrdu potrebno priloziti od dokumentacije?!
  Da li je to sve uopste moguce izvesti za 10 dana?!

  Hvala unapred na odgovoru!
  Srdacan pozdrav

  [Odgovor]

 55. Nataša каже:

  Poštovani,
  izvadila sam novu ličnu kartu sa čipom 2010. godine.Sada trebam da registrujem auto. U međuvremenu je došlo do promene naziva ulice u kojoj stanujem. Da li moram sa menjam podatke u ličnoj karti i pasošu?Koja je dalja procedura?

  [Odgovor]

 56. ivana каже:

  da li mogu da putujem posto sam izgubila licnu kartu,imam pasos i vozacku dozvolu a podnela sam zahtev za novu licnu HVALA

  [Odgovor]

  Tamara Odgovor:

  I mene ovo interesuje. Da li smem da putujem van zemlje bez licne karte (izgubljena, treba da vadim novu, ali necu stici pre puta) ako imam pasos ????

  [Odgovor]

  Zeljko Odgovor:

  Licna karta zemlje Srbije ionako ne vazi van nje,tako da slobodno putuj i ne razbijaj glavu sa tim!!!Za prelaz granice ti treba pasos a ne lk,u ovo naravno ne racunam ulaz u BiH i CG!

 57. Dusko каже:

  Zasto niko ne odgovara na pitanja: „Da li je potrebno odjaviti prebivaliste pre prijave novog mesta prebivalista ukoliko lice poseduje novu licnu kartu sa cipom“? Pored toga imam jos jedno pitanje. Da li je za prijavu prebivalista dovoljno priloziti resenje o kucnom broju (ili neki drugi dokaz o adresi) ili je neophodan bas vlasnicki list?
  Napomena: Drugo pitanje sam postavio jer je kuca u koju bih se trebao prijaviti u postupku legalizacije.

  [Odgovor]

  Milan Popovic Odgovor:

  Da meni su trazili vlasnicki list, tj. ugovor kupoprodajni o stanu kada sam menjao prebivaliste tj. adresu u licnoj karti. Ako ti nisi vlasnik nekretnine onda je vlasnik stana, stanodavac morao da prilozi svoj ugovor…

  [Odgovor]

 58. andrija каже:

  Uzeo sam novu licnu kartu sa cipom,a sada zelim da je promenim i da uzmem licnu kartu bez cipa. Da li je procedura ista kao i prilikom vadjenja licne karte,ili ne?

  [Odgovor]

  andrija Odgovor:

  jel ima neko da zna odgovor na moje pitanje,mnogo mi je vazno????????

  [Odgovor]

  nebojsa Odgovor:

  ljudi,nemojte da uzimate licne karte sa cipom zato sto je to vec isplanirana zavera protiv ljudskog roda od strane zveri.To je uvertira pred ono sto nam sledi,a to je ubacivanje cipa pod kozu sake i glave,sto znaci odricanje od vere pravoslavne!!!!!!

 59. janko каже:

  interesu je me dali mogu da podnesem zahtev za izdavanje licne karte uz potvrdu da sam predao za srpsko drzavljanstvo?

  [Odgovor]

  janko Odgovor:

  inace sam rodjen u srbiji i zivim u njoj sve vreme

  [Odgovor]

 60. Milan каже:

  Sta se desava ako nisam vadio licnu kartu godinu dana posle punoletstva? Prijavljen sam u Pancevu a Zivim u Beogradu, iz supa odavde su mi rekli da prvu licnu kartu moram vaditi u Pancevu…e sada me zanima koja je dalje procedura, jer se bojim da za dzabe cekam red zbog neke sitnice. Imam izvod iz maticne, drzavljanstvo i sve ostale uplatnice al opet neznam sta dalje?

  [Odgovor]

  nebojsa Odgovor:

  neces ti prijatelju da docekas odgovor na ovo pitanje,ove picke ne reaguju ni na sta.procitaj odgovor na pitanje koje se nalazi za 2 mesta iznad tvog

  [Odgovor]

  Milan Popovic Odgovor:

  Nista ti se nece desiti sto jos uvek nisi izvadio lk.
  Licnu kartu treba da izvadis u Pancevu. Gore ti pise sta ti treba od dpkumenata i vrlo je prosto.
  Pre nego sto stanes u red, pitaj da li su ti dokumenta komplentna.

  Nebojsa, niko ovde nije duzan drugima da odgovara na pitanja.

 61. Sasa каже:

  Ja sam malo glup za ova desavanja,ali me zanima jedno pitanje.Imam staru licnu kartu koja istice 27.07.2011 ,zanima me posto se prica da treba da se uradi nova licna karta a ja imam staru jel mi je to onda ovo potrebno? Za ZAMENU lične karte potrebno je:
  1. čitko popunjen zahtev za izdavanje lične karte
  2. prethodno izdatu ličnu kartu
  3. dve fotografije veličine 3,5 x 3 cm
  4. izvod iz matične knjige venčanih
  5. dokaz o uplati u iznosu od 270,00 dinara, na ime naknade za obrazac lične karte.

  Ili moram da vadim izvod iz knjige rodjenih i ostale papirice?
  I da li se moze otici nekoliko dana ranije pre isteka karte?

  [Odgovor]

 62. Lana каже:

  Imam novi biometrijski pasos, a treba da pravim novu licnu kartu…da li i moram da donesem i izvod iz maticne knjige i drzavljanstvo ili ne…?

  [Odgovor]

 63. Jelena каже:

  Promenila sam adresu prebivališta, ali mi je u biometrijskom pasošu ostala stara adresa. Hoću li imati problema na granici sa Crnom Gorom(lična karta mi je istekla, nemam vremena da izvadim novu).

  [Odgovor]

  Milan Popovic Odgovor:

  Neces imati problema.

  [Odgovor]

 64. jasmin каже:

  molim vas da mi odgovorite ako je moguce da li mi je gotov pasos na ime Aliti Rahman kojeg sam predao 7 aprila 2011.hvala vam unapred

  [Odgovor]

 65. Milan Popovic каже:

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da građani čije su lične karte izdate po starom obrascu sa rokom važenja do 27. jula 2011. godine nisu u obavezi da izvrše njihovu zamenu jer će one važiti do 31. decembra 2016. godine.

  Građani će na osnovu njih moći da ostvaruju zakonom utvrđena prava, u skladu sa članom 11 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.

  Državni organi, institucije, ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti obavešteni su o izmenama pomenutog zakona i dužni su da lične karte izdate po starom obrascu sa rokom važenja 27. juli 2011. godine prihvataju kao važeće, navodi se u saopštenju.

  [Odgovor]

 66. milan miljusevic каже:

  istekla mi je licna karta u maju 2011 ,imam vazeci biometrijski pasos
  skenirana dokumenta, da li moram ponovo da vadim drzavljanstvo i izvod iz maticne knjige rodjenih.drzavljanin sam republike srbije. hvala

  [Odgovor]

 1. 5. новембра 2009.

  […] Pravilnik o tehničkim uslovima za vozilaOzi na Pravilnik o tehničkim uslovima za vozilaMILENA na Lične karteLjubisa na Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja Prati nas na Twitter-u […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *